De gewone groene mens II: Herbruikbare luiers

Door Dorgaldir op maandag 16 mei 2011 19:34 - Reacties (23)
Categorie: Groen, Views: 6.704

Gegroet aan allen die dit lezen.
Graag had ik wat uileg gegeven over uitwasbare luiers, mijn vrouw en ik hebben een zoontje dat nu bijna 3 maanden oud is op moment van schrijven (mei 2011) en zit dus vollop in de luiers. En hoewel het concept toch terug aan het keren is kent toch nog niet iedereen de mogelijkheden en dit zorgt voor een waas van mysterie... Met deze blog wil ik dus vertellen hoe wij het regelen en wat we net doen en niet doen om u zo eventueel te kunnen overtuigen om de uitwasbare luiers ook te gebruiken.

Waarom

De vraag is natuurlijk niet ‘Waarom moeten we luiers gebruiken?’ want dat lijkt me vrij duidelijk als je kinderen hebt. Maar de vraag is dus ‘Waarom moeten we uitwasbare luiers gebruiken?’

Als je bedenkt dat een kind gemiddeld 5 luiers per dag nodig heeft en dat gedurende gemiddeld 2,5 jaar geeft (5*(365*2,5)) 4562,5 luiers in totaal per kind (als eens geteld hoeveel kinderen er in je straat, dorp, provincie, ... wonen?
Als je daarbij weet dat de gemiddelde wegwerp luier 500 jaar nodig heeft om af te breken dan kan je wel een inbeelding maken van de last die dit op de natuur en onze omgeving legt.

Opties

Zoals bij vele dingen zijn ook hier weer een aantal opties, naargelang je voorkeuren en mogelijkheden zal de ideale methode verschillen. Dit is iets dat je zelf moet uitmaken wat jou het beste uitkomt.

1. Je steekt je hoofd in de grond en blijft gewoon wegwerpluiers gebruiken. Dit is de simpelste oplossing, maar getuigd niet van veel sympathie voor de natuur.

2. Je wil wel iets doen maar je ziet het niet zitten om te wassen, dan zijn er nog bio afbreekbare wegwerp luiers. Deze werken hetzelfde als gewone wegwerp luiers maar zijn uit duurzamere materialen samengesteld en kunnen gewoon met het groenafval of op de compost hoop. Er zit natuurlijk nog wel veel energie in het maken van een luier die maar voor enkele uren op z’n meest gebruikt zal worden.

3. De milieu vriendelijkste manier zijn de uitwasbare luiers. Daarover verder meer.

4. Combineren. Dit is volgens mij verruit de meest leefbare manier. Je neemt een aantal wasbare luiers, voor het dagelijks thuis gebruik, maar je houd enkele wegwerp luiers (bij voorkeur de bio afbreekbare natuurlijk) in reserve. Voor noodgevallen of als je langer van huis gaat (en dus geen tijd/kans/zin hebt om te wassen).

Dus zoals je ziet zijn er 4 opties (misschien wel meer, maar dit leken mij de meest voor de hand liggende opties). En van die 4 zijn er in mijn ogen maar 3 echte opties.


De uitwasbare luier

De uitwasbare luier van vandaag lijkt in niets nog op de oude pisdoeken die onze grootouders nog gebruikten. Het zijn echte broekjes met knippers of velcro ipv veiligheidsspelden. Tussen elk merk en elk type zijn kleine verschillen maar ik zal in grote lijnen de mogelijkheden uitleggen.

De meeste luiers bestaan uit een aantal lagen:
1. De papieren inlegger: Dit is niet noodzakelijk, maar is wel gemakkelijk om de stoelgang op te vangen en deze zo te kunnen verwijderen, zonder dat alles in het broekje zelf plakt. Deze inleggers zijn meestal bio afbreekbaar (niet allemaal dus let op als je iets koopt), sommigen zijn ook uitwasbaar, als het enkel een plaspamper was kan je sommige doekjes gewoon met de pampers mee uitwassen en hergebruiken. Dit hangt ook van merk tot merk af.
2. De katoenen inlegger: Deze zorgen voor meer absorbsie, ‘s nachts leggen wij een tweede inlegger voor nog meer absorbsie.
3. De katoenen luier: Dit is het broekje zelf, dit heeft de vorm van een gewone wegwerp luier.
4. Het waterdicht overbroekje: Dit broekje doe je over de luier om te zorgen dat het vocht niet uit de luier in de kledij van uw kindje trekt, anders kan je telkens z’n gehele outfit gaan wassen.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8810.jpg
De verschillende lagen van een luier

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8807.jpg
Een samengesteld pakketje zonder overbroekje

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8811.jpg
Een overbroekje

Je kan ook all-in-one luierskopen, dan zit de katoenen inlegger, de katoenen luier en het waterdichte overbroekje aan elkaar, waardoor je één geheel krijgt waar je enkel nog de papieren inlegger in legt.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8812.jpg
Een gesloten all-in-one luier

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8814.jpg
Een open all-in-one luier

De procedure op een een wasbare luier aan te doen is gelijk aan het vervangen van een gewone luier. Enkel moet je een beetje opletten dat de verschillende lagen niet verschuiven als je het omdoet. Mijn vrouw heeft zelfs onze luiers voorbereid in een schuif zitten. Het hele pakket (met uitzondering van het overbroekje) ligt opgevouwen klaar voor gebruik. Zo is luiers voorbereiden iets wat je maar één keer per dag moet doen zodat je de rest van de dag er gewoon een kan nemen.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8805.jpg
De schuif met stapeltjes luiers, klaar voor gebruik

Om de pampers te wassen heeft mijn vrouw volgende werkwijze aangenomen (en ik volg maar ;)):
- Onder de verschoningstafel staat een emmer met water en wat anti bacteriele zeep.
- Telkens onze kleine man een nieuwe luier krijgt word de natte luier in de emmer gedaan zodat ze kunen weken.
- Eén maal per dag steken wij de emmer met luiers in de wasmachine op een kort programma (ong. 30 min), daarna laten wij de luiers nog eens even (5 - 8 min) extra centrifugeren. Als het dan goed weer is hangen we de luiers aan het droogrek in de zon, en bij slecht weer gaan ze in de droogkast.
- Eens ze droog zijn worden ze weer gesorteerd, opgevouwen en in de kast gestoken voor verder gebruik.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8815.jpg
De emmer waar we de vuile luiers ingooien

Er kruipt dus wel een beetje werk in het gebruiken van wasbare luiers maar eens je het gewoon bent is het niets en de voordelen mogen er ook zijn.

De pampers kunnen ook uit verschillende materialen bestaan:
- Katoen:Neemt minder vocht op dan de rest maar is wel duurzaam en droogt snel. Je moet wel letten of de katoen bio geteelt is, wat niet altijd het geval is.
- Bamboe: neemt meer vocht op dan katoen maar drogen dan ook trager. Bamboe teelt is meestal milieuvriendelijk maar de productie van plant naar stof is vrij belastend.
- Hennep: Neemt het meeste vocht op van allen maar doet dit ook het traagst waardoor er lekken kunnen vormen. Het is wel qua teelt en productieproces het meest milieuvriendelijk en zeer duurzaam.
- Synthetische materialen, bv. fleece : Zijn meestal goed absorberend en snel drogend maar zijn niet milieuvriendelijk.

Voor - en nadelen van de uitwasbare luier

Voordelen:
- Het is milieuvriendelijker, je herbruikt dezezelfde luiers meermaals en beperkt zo het aantal luiers op de afvalberg. En als je nog eens milieuvriendelijke materialen kiest dan is de afbreektijd ook maar een fractie van die van gewone wegwerpluiers.
- Kinderen zijn vroeger zindelijk doordat de luier een beetje nat blijft en het kind zo de link beter ken leggen tussen plassen en een natte broek.
- Het is goedkoper, na de eerste aankoop blijven de kosten beperkt tot het wassen en drogen. Eenmaal de luiers gekocht kan je ze jaren gebruiken, en als je een beetje zorg draagt voor de broekjes kan je ze zelfs gebruiken voor een tweede kindje. Dubbel profijt dus.
- Veel gemeentes geven tegenwoordig zelf een premie voor de aankoop van uitwasbare luiers.

Nadelen:
- Het is meer werk. Wassen, drogen, vouwen,...
- Je wasmachine moet meer draaien en je verbruikt meer zeep. Maar je kan natuurlijk bio afbreekbare zeep nemen en wassen op een kort programma. Maar zelfs na de zeep en het wassen blijven herbruikbare luiers beter voor het milieu dan wegwerp.

hieronder een lijst met verschillende merken (dit is geen volledige lijst)
Popolini
Kiddybibs
Lotties
Bambino Mio
Mother Ease
Nature Babies
Bumbello
Elk merk heeft zijn verschillen in prijs en kwaliteit. (En wat voor de ene kwaliteit is kan voor de andere rommel zijn...)

Mijn ervaringen

Zelfs zonder al te weten hoe het was om ermee te werken was ik al overtuigd dat herbruikbare luiers het juiste was om te doen. Mijn vrouw wou er eerst wat meer over weten maar na wat gelezen te hebben wou ze het toch proberen. Nu gebruiken we ze al een tijdje en ze is er toch helemaal weg mee.
De eerste weken hebben we gewone luiers moeten gebruiken omdat ons zoontje wat aan de kleine kant was en zijn uitwasbare luiers veel te groot waren. Maar tegen dat hij erin gegroeid was zijn we zo snel mogelijk overgeschakeld. Wat onmiddelijk een effect heeft gehad op onze vuilbak die toch niet zo snel meer vol zat aangezien we een hele zak luiers per dag minder moesten weggooien. En ook op onze portefeuille omdat we niet elke week wegwerp luiers moesten gaan inkopen.
Het aandoen van zo’n luier leek eigenlijk vrij simpel eens je het in de vingers hebt. Waar ik in het begin op moest letten is dat alle lagen mooi op elkaar blijven liggen tot de luier dicht is. En met een wiebelende baby is dat niet altijd even simpel ;) Maar je leert er eigenlijk vrij snel mee werken. Als je een gewone luier kan aandoen is dit maar een klein stapje verder. En vrij snel komt er ook al een vorm van routine.
‘s Morgens neem ik de emmer met vuile luiers mee naar buiten en doe deze in de wasmachine op een half uurtje, als ik dan iets later naar het werk vertrek zet ik de machine nog acht minuten op centrifugeren. Later komt mijn vrouw ze dan van de wasmachine in de droogkast of aan het rek bij goed weer. Eenmaal dat gedaan is maken we van de gewassen luiers en inleggers al pakketjes die we dan op stapeltjes van drie in de schuif naast de verschoningstafel leggen. Weer klaar voor gebruik.
Onze kleine man leek ook helemaal geen last te hebben van de overstap. Hij heeft zelfs minder last van rood aan zijn billetjes sinds we zijn overgestapt. Onze man houd wel helemaal niet van een nat gevoel en wil dus sneller een nieuwe luier dan met de wegwerp variant. Maar dat is opzich geen ramp. Of er nu twaalf of dertien luiers gewassen moeten worden, wassen moeten we toch. En doordat hij sneller last heeft van een nat gevoel zal hij hoogstwaarschijnlijk sneller zindelijk zijn.

Besluit

Ik ben alleszins verkocht, de voordelen overtreffen in mijn ogen de nadelen vele malen. De voordelen voor de natuur op kop. Baby’s zullen altijd luiers moeten aandoen, het is een noodzakelijk kwaad, dus waarom proberen we het dan niet op een zo milieu vriendelijke manier als mogelijk is?

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8818.jpg
Onze kleine man met een herbruikbare luier (overbroekje moet nog gesloten worden)

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8816.jpg
Onze kleine man met een herbruikbare luier

Hier nog enkele nuttige links:
http://www.ovam.be/jahia/Jahia/pid/831?lang=null
http://9maand.be/baby/verzorging/katoen.php
http://babyplaza.be/baby/docs/index.php?story=bb008
http://www.kaatjekatoen.nl

Volgende: Meerdere velden invullen met Ajax en PHP 04-'13 Meerdere velden invullen met Ajax en PHP
Volgende: De gewone groene mens I 04-'11 De gewone groene mens I

Reacties


Door Tweakers user Pogostokje, maandag 16 mei 2011 19:43

Wat leuk, onze kleine meid is nu ook 3 maanden. Inderdaad, je wordt gek van de luiers zeker als je bedenkt hoeveel er nog komen gaan.
We hebben destijds gekeken naar deze luiers maar uiteindelijk om hetzelfde argument van de hoeveelheid toch gekozen voor het gemak.

Je verhaal is in ieder geval heel duidelijk en voor diegenen die nog twijfelen wellicht een goed voorbeeld van hoe het ook kan. Je hoort er erg weinig over, ook tijdens de zwangerschap zijn wij er nooit op gewezen.

Door Tweakers user pietpaniek, maandag 16 mei 2011 19:46

petje af voor jou, maar heel eerlijk gezegd niets voor mij. Te veel gedoe!

wat mij opvalt is dat je het in het hele stuk maar 1 keer hebt over het daadwerkelijke onderwerp, die je dan ook 'de stoelgang' noemt... als ik de luier van mijn kleine openmaak, zit er iets in wat ik maar met 1 woord kan beschrijven: STRONT !

Door Tweakers user Dorgaldir, maandag 16 mei 2011 19:51

pietpaniek schreef op maandag 16 mei 2011 @ 19:46:
petje af voor jou, maar heel eerlijk gezegd niets voor mij. Te veel gedoe!

wat mij opvalt is dat je het in het hele stuk maar 1 keer hebt over het daadwerkelijke onderwerp, die je dan ook 'de stoelgang' noemt... als ik de luier van mijn kleine openmaak, zit er iets in wat ik maar met 1 woord kan beschrijven: STRONT !
wat voor luier je ook neemt, stront zal je altijd hebben ;)

Door Tweakers user Cyphax, maandag 16 mei 2011 19:53

Ah, kijk, dat is dus handige informatie. Tenminste, later dit jaar. Dank voor het schrijven, ik vind het idee van wasbare luiers eigenlijk ook veel prettiger dan al die wegwerpdingen.

Door Tweakers user PilatuS, maandag 16 mei 2011 20:08

Tijdje terug een keer op TV gezien dat iemand in het westen de natuur meer belast door alleen de luiers dan iemand op het platteland van Afrika zijn hele leven.

Door Tweakers user Dorgaldir, maandag 16 mei 2011 20:14

PilatuS schreef op maandag 16 mei 2011 @ 20:08:
Tijdje terug een keer op TV gezien dat iemand in het westen de natuur meer belast door alleen de luiers dan iemand op het platteland van Afrika zijn hele leven.
jup is een tijdje geleden op een of andere discovery channel geweest denk, ik had dat ook gezien, was voor de rest ook vrij boeiend.

Door Tweakers user YopY, maandag 16 mei 2011 20:55

4500 luiers... Naast het milieuaspect vraag ik me af, wat kost dat wel niet?

Ik ben iig groot geworden met oude pisdoeken met veiligheidsspelden, :).

Door Tweakers user Mentalist, maandag 16 mei 2011 20:56

Shit goede blog. :P Zelfs op het gebied van luiers valt er dus iets te "tweaken". :) (bewust een andere keuze maken dan de massa is wel een typische Tweak-eigenschap imho :P)

Ik kan er verder niets mee maar zal hier nu denk ik wel om denken mocht er ooit een moment komen waarop ik wel iets aan deze informatie kan hebben. :)
YopY schreef op maandag 16 mei 2011 @ 20:55:
4500 luiers... Naast het milieuaspect vraag ik me af, wat kost dat wel niet?
AH.nl > pampers, 10 euro voor 33 stuks (zijn een hoop verschillende soorten maar pak deze maar voor het gemak), 4500/33*10=¤1367?

[Reactie gewijzigd op maandag 16 mei 2011 21:00]


Door Tweakers user natasdiamon, maandag 16 mei 2011 21:14

Nerds hebben geen vriendin, zonder vriendin is het moeilijk kinderen maken, dus waarom zou je dit op tweakers.net willen posten? :P

Door Tweakers user Snowmiss, maandag 16 mei 2011 22:19

De optie die wij hier thuis gebruiken: BZC (BabyZindelijksheidsCommunicatie) of op zijn Engels Infant Potty Training

Dit in combinatie met wegwerpers, omdat wij de, voor de natuur betere, wasbare luiers maar logge gedrochten vonden tussen de al zo kleine beentjes van onze kleinen.

Hoeveel dit scheelt? Heel veel luiers! In het begin komt er nog genoeg in de luier terecht, maar op den den duur, doe je soms wel 2-3 dagen met dezelfde luier, omdat er niets in terecht komt.

Bij onze oudste (5 jr) zijn we pas met BZC begonnen toen hij 5 maanden was, maar met anderhalf was hij helemaal zindelijk (ook 's nachts) net zoals de middelste (3 jr) die al op de leeftijd van drie dagen hiermee is begonnen.
En iets minder dan drie weken geleden zijn we weer begonnen met de jongste die toen drie dagen oud was.

Door Tweakers user Gish, maandag 16 mei 2011 23:11

Misschien nog een bijkomend 'voordeel': De kosten van die feestelijke wegwerpdingen... Ik heb het genoegen gehad om één heel jaar in een supermarkt te werken, en die bende is me daar een partij duur. En dat voor een strontvangertje ;)

Door Tweakers user Tsurany, maandag 16 mei 2011 23:35

Kan je zo'n kind niet gewoon in een krat zetten waar het naar hartelust kan poepen en plassen en dat je die krat eens per week even met de hogedrukreiniger van langs geeft? Zoiets als een kattenbak maar dan waar het kind permanent zit.

Door Tweakers user Gunirus, maandag 16 mei 2011 23:51

Tsurany schreef op maandag 16 mei 2011 @ 23:35:
Kan je zo'n kind niet gewoon in een krat zetten waar het naar hartelust kan poepen en plassen en dat je die krat eens per week even met de hogedrukreiniger van langs geeft? Zoiets als een kattenbak maar dan waar het kind permanent zit.
_/-\o_

Door Tweakers user wheez50, dinsdag 17 mei 2011 00:47

Buiten dat je schrikkeljaren niet mee hebt gerekend Erg leuk om dit op tweakers tegen te komen. Thanks! :)

Door Tweakers user kooka, dinsdag 17 mei 2011 08:51

Optie 5: Veel gemeenten doen aan luierinzameling om de luiers te 'recyclen' naar biogas en compost.

en je hebt het gemak (en ja, ook de hoge prijs) van wegwerpluiers en je bent een fractie minder milieubelastend bezig.

Nadelen zijn dat je je luiers apart weg moet brengen naar een inzamelplaats en je voor de speciale zakken ook weer een kleine bijdrage moet betalen.

Door Tweakers user Kerberos84, dinsdag 17 mei 2011 09:26

Niet alleen is het veel minder milieubelastend, sommige babies zijn allergisch aan die vochtopslorpende "gel" die in gewone pampers zitten, en die kunnen dus niet anders dan herbruikbare pampers gebruiken... Zowieso zitten er minder stoffen in, dus is het beter voor de baby...

Wij zijn net gestopt met voorbehoudsmiddelen, en zijn ook al zwaar aan het overwegen herbruikbare pampers te gebruiken...

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 17 mei 2011 09:57

We hebben de keuze overwogen, zelfs die herbruikbare dingen in huis, maar bijna nergens de inleg dingen kunnen vinden. En ook niet meer echt de moeite genomen nadat we, tot we iets konden vinden, toch maar de wegwerp luiers zijn gaan gebruiken.

En we komen om in de was, dus die dingen elke dag er ook nog eens bij wassen, was (no pun intended) niet te doen. Dus toen hebben we het maar laten zitten.

Kan alleen maar zeggen hulde dat jullie het wel kunnen.

Overigens worden de wasbare luiers wel benoemd van tijd tot die in de diverse tijdschriften voor mama's en aanstaande mama's (merk een flink gebrek aan tijdschriften voor papa's, alles is op moeders gericht -_- maar goed dat is een ander verhaal).
Maar verders kom je er zelden tot nooit iets over tegen qua info.

Door Tweakers user kleinspook, dinsdag 17 mei 2011 15:20

Heel veel informatie over hoe, wat en waarom van herbruikbare luiers vind je op www.klein-spook.be

Door Tweakers user Vorlon, dinsdag 17 mei 2011 15:22

Die was-procedure die jullie volgen is nou niet heel schoon eerlijk gezegd. Als je ze alleen maar op kort programma wast worden die luiers echt niet goed schoon. Optisch wel, maar vanwege de lage temperatuur blijven de bacterien en virussen wel leven. Je moet ze minimaal op 60graden wassen voor de hygiene en zo nu en dan een 90graden was is ook niet verkeerd.

En daar zit ook het probleem met wasbare luiers. Die kosten behoorlijk veel aan water en energie om ze schoon te maken. Dus wat er nu uiteindelijk het beste voor het mileu is zou ik weleens uitgerekend zien worden. Onze luiers verdwijnen in ieder geval in de verbrandingsoven welke daar energie uit opwekt.

Door Tweakers user mux, dinsdag 17 mei 2011 17:28

Een mooi stukje, maar je maakt de fout om het net iets te 'drammerig' (nofi) vanuit het perspectief van een geitenwollensok te schrijven. Mensen die het ermee eens zijn zullen er geen problemen mee hebben, maar mensen die er anders over denken zul je zo niet echt iets leren. Die stoppen snel met lezen.

Daarnaast zou ik graag eens het kostenplaatje uitgerekend zien. Ik ben ook erg geinteresseerd in uitwasbare luiers, zowel omdat je kind dan sneller zindelijk schijnt te zijn als om de lagere kosten. Dat laatste zie ik dan graag ook nog voorgerekend, en niet alleen door het bedrijf dat die dingen verkoopt (wij van WC-eend...).

Door Tweakers user Dorgaldir, dinsdag 17 mei 2011 20:21

Vorlon schreef op dinsdag 17 mei 2011 @ 15:22:
Die was-procedure die jullie volgen is nou niet heel schoon eerlijk gezegd. Als je ze alleen maar op kort programma wast worden die luiers echt niet goed schoon. Optisch wel, maar vanwege de lage temperatuur blijven de bacterien en virussen wel leven. Je moet ze minimaal op 60graden wassen voor de hygiene en zo nu en dan een 90graden was is ook niet verkeerd.

En daar zit ook het probleem met wasbare luiers. Die kosten behoorlijk veel aan water en energie om ze schoon te maken. Dus wat er nu uiteindelijk het beste voor het mileu is zou ik weleens uitgerekend zien worden. Onze luiers verdwijnen in ieder geval in de verbrandingsoven welke daar energie uit opwekt.
voor de bacterieën kan je ook een anti bacterieële zeep gebruiken ;)

Door Tweakers user Cujo, woensdag 18 mei 2011 11:19

Mooi stukje, maar het zou mensen soms wat op het verkeerde been kunnen zetten, oa betreffende het wassen.
Ter toelichting, zelf hebben wij onze drie kinderen (5,4 en 1 jaar) allemaal in de wasware luiers (gehad) 2 oudste zindelijk bij 2,4 jaar en zouden zo weer deze keuze maken.

Mijn vrouw was na geboorte van de eerste zelfs zo enthousiast dat ze consultente voor wasbare luiersystemen is geworden. Voor meer info, geheel vrij blijvend, verwijs ik dan ook graag naar www.kaatjekatoen.nl . Zij werken o.a. met consulentes door geheel NL om zo indien gewenst verdere info te verstrekken.
Ook is hier een onafhankelijk uitgevoerde berekening/vergelijk op basis van oa milieu centraal te vinden

Ik ga hier verder geen promo verhaal afsteken, ik laat die beslissing graag aan een ieder zelf over. Geld alleen zal lang niet altijd de overweging zijn, dat is iets van ¤ 100 a ¤ 150 per jaar besparing, bij meerdere kinderen gaat dit natuurlijk wel op omdat je de luiers kunt blijven gebruiken in dat geval, maar samen met een steentje bijdragen aan milieu, beperken van de afvalberg en een kind dat eerder zindelijk is was voor ons uiteindelijk doorslaggevend.

Door Tweakers user Dorgaldir, woensdag 18 mei 2011 14:30

Cujo schreef op woensdag 18 mei 2011 @ 11:19:
Mooi stukje, maar het zou mensen soms wat op het verkeerde been kunnen zetten, oa betreffende het wassen.
Ter toelichting, zelf hebben wij onze drie kinderen (5,4 en 1 jaar) allemaal in de wasware luiers (gehad) 2 oudste zindelijk bij 2,4 jaar en zouden zo weer deze keuze maken.

Mijn vrouw was na geboorte van de eerste zelfs zo enthousiast dat ze consultente voor wasbare luiersystemen is geworden. Voor meer info, geheel vrij blijvend, verwijs ik dan ook graag naar www.kaatjekatoen.nl . Zij werken o.a. met consulentes door geheel NL om zo indien gewenst verdere info te verstrekken.
Ook is hier een onafhankelijk uitgevoerde berekening/vergelijk op basis van oa milieu centraal te vinden

Ik ga hier verder geen promo verhaal afsteken, ik laat die beslissing graag aan een ieder zelf over. Geld alleen zal lang niet altijd de overweging zijn, dat is iets van ¤ 100 a ¤ 150 per jaar besparing, bij meerdere kinderen gaat dit natuurlijk wel op omdat je de luiers kunt blijven gebruiken in dat geval, maar samen met een steentje bijdragen aan milieu, beperken van de afvalberg en een kind dat eerder zindelijk is was voor ons uiteindelijk doorslaggevend.
heb je link bij de links gezet ;) leek mij idd nog wel een boeiende site

Reageren is niet meer mogelijk