De gewone groene mens I

Door Dorgaldir op maandag 11 april 2011 19:31 - Reacties (4)
Categorie: Groen, Views: 1.896

Als jonge groene kempenaar doe ik mijn best om een steentje bij te dragen, zoals vele gelijkgestemden met mij. Maar hoe kan je dit nu het beste doen? In de wirwar van producten en eco-labels zijn de bomen door het bos niet meer zichtbaar. Hoe weet je nu waar je nog goed aan doet en waar aan niet? Wel ik zal in het kort even proberen uit te leggen hoe ik het doe, waarbij ik mezelf zeker niet alwetend wil wanen op dit vlak. Zie het meer als de visie van een gewone groene mens.

Producten
Iedereen koopt dagelijks of wekelijks verschillende producten en we verbruiken ze ook aan de lopende band. Om hierin te besparen kan je minder proberen te consumeren, maar dat is niet altijd evident in onze consumptie maatschappij. Maar wat als er nu eens manieren zouden zijn om aan de meeste producten te geraken op een milieuvriendelijkere manier?
Zo zijn er de bekende bio producten, deze zijn meestal iets meer in aankoop maar dat is enkel een vertekend beeld. Het “gewone” gekweekte voedsel, met pesticides en genetische manipulatie, is inderdaad goedkoper in aankoop. Maar je moet de prijs in zijn geheel nemen, de schade die aangericht word door de pesticides zullen we op latere datum moeten betalen. Bodemsaneringen, beschermingsprojecten van tegen dan bijna uitgestorven ecosystemen, stijgende kosten in de gezondheidszorg vanwege meer ziekte,...
Door meer bio producten aan te kopen help je mee deze kosten op latere datum te vermijden.
Zo zijn er veel producten waar je misschien niet direct aan denkt maar waar wel ecologische alternatieven voor zijn. Zo was ik mij met biologisch afbreekbare zeep, doen we de afwas eveneens met een biologisch afbreekbaar product, evenals de wasverzachter van ons wasmachine,... Heel veel biologisch afbreekbare producten zijn inderdaad weer iets duurder maar hier en daar beginnen er ook al budget merken op te duiken in winkelketens in BelgiŽ. En door meer van deze producten te kopen kun je als consument de andere producenten aanmoedigen om ook over te schakelen op milieu vriendelijkere alternatieven.

Een andere belangrijke factor zijn de kilometers die je product aflegt om tot zijn bestelling te komen. Een gadget “made in china” heeft heel wat kilometers en de bijbehorende CO2 achter de rug. De iets duurdere producten die lokaal gemaakt worden hebben in tegenstelling tot hun buitenlandse tegenhanger wel minder impact op het milieu. Zo is er wel een heel leuk label dat de laatste tijd meer en meer opduikt op voedsel. Het is zeer gemakelijk te herkennen op de producten aan de het logo met de Belgische driekleur, met dit label ben je niet alleen zeker dat je de lokale economie steunt maar ook dat je eten minder CO2 heeft geproduceerd om van producent tot consument te geraken.

En als laatste onderdeel van de producten zou ik het graag ook even over de verpakking hebben. Dit is spijtig genoeg iets waar we weinig aan kunnen doen. De bedrijven pakken nu eenmaal hun producten goed graag in. Maar je kan altijd kijken of je geen ander pak koeken vind met minder verpakking. Het enige wat we hier kunnen hopen is dat de bedrijven hier snel een trend in gaan vinden om minder en milieuvriendelijkere verpakkingen te voorzien.
Maar ik probeer toch altijd mijn best te doen om minder te verbruiken door niet altijd een zakje te nemen in de winkel als ik enkel een brood heb en maar honderd meter moet wandelen. Denk maar “alle beetjes helpen” want het is de waarheid.

Transport
Een zeer vervuilende sector is transport, en spijtig genoeg is dit ook een van de belangrijkste sectoren in ons land. Maar weer hier is “Alle beetjes helpen” mijn gouden regel. Persoonlijk heb ik geen rijbewijs, en ik ben ook niet van plan deze in het kort te halen. Ik verwacht niet dat iedereen zo’n drastiche maatregelen neemt maar er zijn wel een aantal dingen die iedereen kan doen.

Wandelen is een van de eerste dingen die we leren, dus aangezien onze jarelange ervaring hierin zou je denken dat de meeste mensen hier ten volle gebruik van maken maar niets is minder waar. Mensen nemen de auto of hun brommer voor de minste afstanden. Als ik in het centrum van mijn dorp moet zijn neem ik zelfs soms de fiets niet eens. Niets is ontspannender als een goede wandeling, is het nu in het bos, een dorp of de grote stad, een wandeling daar knapt iedereen van op. En dit is een prachtige manier om kleine boodschappen te doen in je leefomgeving.

Dan hebben we natuurlijk de fiets, nog steeds de beste manier om menselijke kracht om te zetten in snelheid. Met een goede fiets geraak je heel ver. Zoals ik al zei heb ik geen auto maar ik heb wel drie fietsen: een gewone fiets, een bakfiets en een vouwfiets. Voor elke situatie het gepaste materiaal. De gewone fiets brengt mij tot bij de meeste van mijn familie, op cafť in het weekend en op afspraken door de week, de bakfiets helpt mij bij de boodschappen, in mijn bak kan ik 120kg laden dus dat zijn al heel wat boodschappen. En uiteindelijk de vouwfiets, die mijn mobiliteit vergroot als ik op verplaatsing ben met het openbaar vervoer.

En dan hebben we als laatste het openbaar vervoer, de trein, de tram en de bus. Deze diensten worden ons aangeboden aan redelijke prijzen (vergeleken met sommige andere landen in West-Europa) dus je kan er dan evengoed gebruik van maken. Mijn jaarlijks busabonnement laat mij toe naar vele plaatsen te gaan. Je bent natuurlijk niet even mobiel als met de auto maar niemand heeft ooit gezegd dat onze planeet redden zonder moeite ging verlopen.

Steun van je overheid
Ookal zijn er meer dan genoeg redenen om voor een groenere manier van leven te kiezen toch heeft de overheid verschillende maatregelen genomen om de bevolking hier meer in te steunen. De allombekende subsidies voor zonnepanelen en isolatie zijn daar een vorm van. Maar soms heeft je gemeente bepaalde initiatieven, deze zijn natuurlijk gemeente afhankelijk en kan ik niet allemaal weten. Maar een voorbeeld uit mijn gemeente is dat wij de factuur van onze herbruikbare luiers kunnen binnenbrengen en daar krijgen we een deel van terug. Hier zie je dit fenomeen ook weer, een baby produceerd ongeveer een ton aan wegwerpluiers. Wij hebben gewoon enkele tientallen wasbare luiers gekocht, wat in start aankoop wel duurder is, maar uiteindelijk goedkoper uitkomt, waarmee we dus die ton afval vermijden. De pampers zijn dan ook nog herbruikbaar voor een volgende kind, waardoor je pamper aankoop bij een tweede kind beperkt blijft tot het vervangen van de enkele echt kapotte pampers. We hebben dus een financieel voordeel en een milieu voordeel (en ja we wassen de pampers met bio afbreekbare zeep om daar de vervuiling ook te beperken) en daarbovenop geeft de gemeente ons een soort bonus om een groene beslissing te nemen. Best kan je eens in je eigen gemeente horen welke nuttige initiatieven ze daar hebben.

Volgende: De gewone groene mens II: Herbruikbare luiers 05-'11 De gewone groene mens II: Herbruikbare luiers
Volgende: App inventor voor android: een eerste kennismaking 09-'10 App inventor voor android: een eerste kennismaking

Reacties


Door Tweakers user Punkie, dinsdag 12 april 2011 15:03

Zowat al je geld geef je uit en als je het aan "groene"of "groenere" produkten wilt besteden dan moet je wel eerst kunnen meten/weten welke dat zijn en hoe groen ze zijn. Laat dat nu net een probleem zijn. Die informatie is nagenoeg nergens voorradig.
Iedereen kan zijn schotelvod een ecodoek noemen en zijn garnalen belgisch. Maar dat neemt niet weg dat net dezelfde vod ook wordt verkocht aan 50% zonder het eco opschrift (wat het ook niet is) en de garnalen zijn eerst naar roemenie gegaan om te pellen.
Alle vlees en fruit is streng gekeurd. Echt? En waar kan ik dan een certificaat van deze keuring zien? Van welke boer komt mijn steak?
Alleen met informatie kunnen we ook groene beslissingen maken. Maar deze is helemaal niet beschikbaar. Dat stinkt.

Door Tweakers user Dorgaldir, dinsdag 12 april 2011 15:18

Klopt, maar als je probeert je best te doen met de informatie die voorhanden is ben je al beter bezig dan de meeste.
Ik kan idd russisch graan inkopen, er een belgisch logo opplakken en beweren dat het bio teelt is en niemand zal weten dat het gelogen is.
Maar een controle orgaan is iets wat van de regering moet komen, (en zoals je weet zitten we in belgie al 300+ dagen zonder regering) Wij als gewone groene mensen, kunnen enkel werken met wat ons aangeleverd word, spijtig genoeg.
En naast de valse informatie heb je ook nog eens een ontelbaar labels, je kan door de bomen het bos niet meer zien. Er is nood aan duidelijke labels en goede (overheidsgestuurde) controles.

Maar dat is een andere discusie, ik wou hier de gewone mens onder de arm nemen, en niet de bedrijven en organisaties op de korel nemen ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 april 2011 16:03]


Door Tweakers user Kenhas, woensdag 13 april 2011 16:39

@ Punkie: van fruit weet ik het niet maar ik kan je verzekeren dat de dag van vandaag je steak relatief goed gecontroloeerd wordt (in vergelijking met andere producten). Koop je bijvoorbeeld in een grootwarenhuis een steak (jammer van de verpakking dan weer), staat het "trackingnummer" er op waarmee je in principe zelf gans het traject kan volgen tot soms zelfs een foto van het dier waar je vlees van afkomstig is.

http://www.meritus.be/content/let-op-het-etiket-0

Wat de blog zelf betreft: komt mij over als idealisme. Biologisch afbreekbare middelen ? 90% van de kuisproducten is biologisch afbreekbaar. Maar jij bedoelt waarschijnlijk de Ecover toestanden. Als je bedenkt dat uit test blijkt dat Ecover in alle categorieŽn erg slecht scoort, dan heb ik ook mijn bedenkingen bij het gebruik van die producten.

Moet zeggen dat ik er ook wel beetje op let maar dan meer richting recyclage en zo. Ben zo iemand die het papier van de beenhouwer (papier met plastiek laagje) uit mekaar haal en papier bij papier, plastiek bij restafval. Ik doe mijn best maar ben me er zeker van bewust dat ik nog veel meer zou kunnen doen. Mijn Subaru Impreza verkopen zou al goed begin zijn ;)
Ik heb in mijn tuin een mesthoop en een paar kippen lopen. Als ik dan bekijk wat er overschiet van afval, is het echt allemaal verpakkingsmateriaal. 90% van dat verpakkingsmateriaal is plastiek om bijvoorbeeld flessen water bijeen te houden. Totaal overbodig dus. Maar ja, dat plastiek is er nu eenmaal en enigste dat ik er aan kan doen, is maken dat het in de juiste container komt op het containerpark

Door Tweakers user Punkie, donderdag 14 april 2011 16:14

Kenhas schreef op woensdag 13 april 2011 @ 16:39:
@ Punkie: van fruit weet ik het niet maar ik kan je verzekeren dat de dag van vandaag je steak relatief goed gecontroloeerd wordt (in vergelijking met andere producten). Koop je bijvoorbeeld in een grootwarenhuis een steak (jammer van de verpakking dan weer), staat het "trackingnummer" er op waarmee je in principe zelf gans het traject kan volgen tot soms zelfs een foto van het dier waar je vlees van afkomstig is.
Dat zegt men, en er zijn idd traceringsnummers waarmee,.... jij helemaal niets bent vermits je dat nummer nergens voor kan gebruiken. De voedselinspectie gebruikt deze, zeggen ze. En er zijn producenten die je vlees kunnen laten traceren. Ook daar geloven we weer op hun woord dat de informatie correct is.
Zonder controle, publieke controle, staat de deur voor misbruik wijd open.

Reageren is niet meer mogelijk