App inventor voor android: een eerste kennismaking

Door Dorgaldir op woensdag 1 september 2010 09:55 - Reacties (7)
Categorie: Android, Views: 4.857

Tot mijn groot spijt heb ik nog niets constructiefs kunnen doen aan de media organizer waar ik het in mijn vorige post over had, maar dat wil niet zeggen dat ik stil heb gezeten.

Ik heb me een tijdje geleden aangemeld voor de app inventor van google. Na een tijdje kreeg ik toegang en enkele dagen geleden heb ik me erachter gezet om er eens iets mee te doen.
De app inventor
De app inventor is een innovatieve tool waar je op een simpele wijze applicaties mee kan maken voor je android toestel.
In je browser krijg je een "toestel" waar je gewoon elementen naartoe kan slepen, zoals textvakken, labels, buttons, en dergelijke. Van deze elementen kan je dan verschillende properties aanpassen op een zeer simpele wijze.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/appinventor1-kl.png

Na wat prutsen en uitzoeken was ik hier vrij vlug mee weg, ik vond het persoonlijk heel intuitief werken.

Als je een layout hebt en je wilt verdergaan naar de codering van je programma dan ga je naar de "Blocks editor" zoals het genoemd word.
Om hier je programma te laten werken heb je geen uitgebreide kennis van programmeren nodig maar wat basiskennis van pseudo code oid kan zeker geen kwaad aangezien je de logica nog wel steeds moet snappen en kunnen produceren.
Maar verder moet je je hier geen zorgen maken over case sensitivity aangezien je niet echt zelf code moet schrijven. Want zoals de naam doet vermoeden word hier met blocks gewerkt.
Elk element dat je aanmaakt, elke logische bewerking die de app inventor kent, hebben allemaal een block gekregen met een bepaalde vorm en kleur. Eenmaal daar word het puzzelen.

Je neemt bv het blok screen1.initialize en plakt daaronder wat je wil dat je programma doet, een if-else statment bijvoorbeeld.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/appinventor2-kl.png

Mijn eerste indrukken
Zoals al vermeld vind ik het zeer intuitief werken, het is een proper programma dat doet wat het moet doen. Je leert vrij snel hoe je ermee moet werken en op vrij korte termijn (lees een dagje ofzo) kan je vrij goede programma's knustelen.
Ik ben tijdens mijn testperiode ook even geprobeerd om de media organizer een vorm te geven via de app inventor. Binnen de korste keren kon ik een naam van een medium opslaan in een database en deze lijst terug laten ophalen. Daar heb ik bij gelaten omdat er dingen zijn die ik in de media organizer wil plaatsen die via de app inventor niet mogelijk zijn. Misschien komen de functionaliteiten die ik nodig heb nog wel maar zoals wel meer bij google is de app inventor nog in bŔta fase.
Daarna heb ik een app gemaakt met daarin een lijst met willekeurige strings en geprobeerd een zoekfunctie te maken. Na wat puzzelen had ik vrij snel gevonden hoe dit werkte.
Ik ga hier geen tutorial van maken en uitleggen hoe ik het gedaan heb want er zijn genoeg tutorials te vinden op het net, zelfs bij de app inventor zelf. Dat is ook iets waar ik zeer tevreden over ben, er zit bij de app inventor een "learn" deel waar zo goed als alles dat je moet weten over de inventor instaat.
Voor de ge´nteresseerden: klik

Testen
Om je applicatie te testen kan je je toestel connecten met je pc of gewoon de inventor een QR-code laten generen waarmee je de zelfgemaakte applicatie kan downloaden naar je toestel. Je kan het ook de source van je applicatie downloaden naar je pc en deze delen met collega's en/of vrienden waarna zij deze kunne uploaden in hun eigen account van app inventor.

Enkele dingen die ik mis
Het eerste wat ik miste was de mogelijkheid om van scherm te wisselen, je hebt screen1 maar je kan geen screen2 maken en daartussen wisselen. Hier kan je rondwerken en met de visibility van screen arrangement elementen spelen.
Je neemt gewoon een screen arrangement, plaats daar je andere elementen in en geeft deze visibility true bij opstarten, je maakt een ander screen arrangement met elementen en zet de visibility op false bij opstarten en wisselt deze gewoon.
Ik vind het geen mooi programmeer werk en hoop dat dit nog veranderd in de toekomst.

Je kan ook je elementen niet altijd plaatsen zoals je zelf wil, met een tablearrangement kan je wel een beetje plaatsen maar je kan de kolommen ook geen breedte van bv 25% geven, enkel automatisch, volledige breedte of een fixed value. Iets wat wel eens tot frustratie kan leiden als je echt wil dat iet op DIE bepaalde plaats staat en dat dus gewoonweg niet lukt. En ik maak echt niet graag gebruik van die fixed value omdat sommige toestellen een andere resolutie of schermgrootte hebben.

Verder kan je gewoonweg niet alle programmatorische logica invoegen die je wilt, omdat je beperkt bent door de blocks die je hebt. Wat volgens mij ook niet kan is om een broncode te onttrekken waar je wel in kan gaan programmeren. Iets wat op zich handig kan zijn, dan kan je de layout en de simpele logica vrij snel maken in de app inventor, je broncode opvragen en in je favoriete programmeer programma laden waarna je de meer ingewikkelde functies zou uitwerken. Maar dit is volgens mij nog niet mogelijk, mocht dit wel zo zijn mag je mij dat altijd laten weten :p

Besluit
Als je niet te veel van programmeren kent of gewoon op een simpele manier een simpele app wil maken voor je android is de app inventor zeker een aanrader (link) maar als je echt goede apps wil maken zal je toch nog moeten leren programmeren ;)

Ik hoop dat jullie iets gehad hebben aan mijn uitleg, ik heb er allesinds een leuke ervaring aan over gehouden om de inventor te testen en erover te schrijven.

Volgende: De gewone groene mens I 04-'11 De gewone groene mens I

Reacties


Door Tweakers user vdevos, woensdag 1 september 2010 11:08

Ik vind het allereerst een gave applicatie, waarbij je met een goed ontwerp zonder veel moeite een leuke app in elkaar kan knutselen. Echter wordt de complexiteit van je applicatie wel enorm beperkt, aangezien ik mij niet kan voorstellen dat je sommige functionaliteiten alleen maar met "blocks" ge´mplementeerd krijgt.

Ik kan natuurlijk makkelijk zeggen "geef maar gewoon een simpele Android IDE, en dan prog ik zelf wat in elkaar", maar voor de mensen zonder programmeer ervaring lijkt me dit een prima eerste stap in de wereld van software ontwikkeling :)

je wil de screenshots misschien iets groter maken :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 september 2010 11:10]


Door Tweakers user Dorgaldir, woensdag 1 september 2010 11:13

vdevos schreef op woensdag 01 september 2010 @ 11:08:


je wil de screenshots misschien iets groter maken :)
ik heb ze klikbaar gemaakt naar een iets grotere versie ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 september 2010 11:13]


Door Tweakers user Sgreehder, woensdag 1 september 2010 12:25

Dat ziet er gaaf uit, een beetje visueel programmeren. Het is vermoed ik een beetje te lomp om complete (als in compleet) applicaties in elkaar te draaien, maar het is uitstekend om te leren.

Door Tweakers user Dorgaldir, woensdag 1 september 2010 12:45

Sgreehder schreef op woensdag 01 september 2010 @ 12:25:
Dat ziet er gaaf uit, een beetje visueel programmeren. Het is vermoed ik een beetje te lomp om complete (als in compleet) applicaties in elkaar te draaien, maar het is uitstekend om te leren.
momenteel is het inderdaad nog niet geschikt voor echt grote/ingewikkelde apps te maken, maar je weet maar nooit wat de toekomst brengt, en ik zie ik deze manier van werken echt wel toekomst, als het programma verder gaat worden uitgewerkt met meer mogelijkheden ga je ingewikkeldere programmas kunnen maken.

Maar we zullen moeten wachten :p of zelf iets gelijkaardigs maken, maar dat lijkt mij nog niet zo simpel, mss een groot tweakersproject van maken :p

Door Tweakers user BaRF, woensdag 1 september 2010 13:40

Heb zelf ook al een beetje geklooid en vind het leuk werken! Er kunnen nog heel veel dingen niet zoals een eigen icon en widgets enzo, maar ze werken continu door aan nieuwe snufjes :) Heb nu een programmatje gemaakt wat voor me bijhoudt hoeveel ik nog moet sparen voor mn nieuwe motor en laat dit zien door o.a. een soort progres bar in procenten, en wanneer ik 100% heb gespaard hoor je een motor starten :+

Door Tweakers user Tsurany, woensdag 1 september 2010 13:55

Wat voor soort programma's kan je er mee maken? Moet ik dan vooral denken aan RSS grabbers zodat je websites in een app vorm hebt of kan je er nog vrij uitgebreide dingen mee doen zoals een GPS tracker of een sportoefening programma ofzo?

Door Tweakers user Snake, woensdag 1 september 2010 15:19

Imo zouden ze beter wat meer tijd steken in een degelijke GUI designer voor Eclipse met Android...

Reageren is niet meer mogelijk