Meerdere velden invullen met Ajax en PHP

Door Dorgaldir op vrijdag 5 april 2013 13:40 - Reacties (12)
Categorieën: Ajax, IT, Jquery, PHP, Views: 2.398

Met de standaard ajax scriptjes die ik tot hiertoe geschreven heb heb was het doel telkens maar in één html tag iets toe te voegen. Een <div>, een <p>, en dergelijke,...
Nu moest ik vandaag een textarea en een input text veld van inhoud laten veranderen vanuit één ajax call. Het heeft me even geduurd maar ik heb een oplossing gevonden en wilde die graag delen voor het geval andere mensen met dit probleem zitten.

Wat er gebeurd is eigenlijk simpel, zoals bij elke ajax call verzamel je je gegevens en die worden doorgestuurd naar je gekozen script, aldaar verwerk je ze zoals je gewoon bent maar voor het einde moet je je gegevens in een array zetten en de headers verzetten naar json
code:
1
header('Content-type: application/json');

en als je dan encodeerd als json dan kan je de json variabele gewoon gebruiken in je basisscript om de velden apart in te vullen.

Het is wat duidelijker met enkele lapjes code.


PHP:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<select id="sloganchoise" name="sloganchoise" onchange="getslogan()" required>
<?php
 $ar_cat[1] = "cat 1";
 $ar_cat[2] = "cat 2";
 Foreach($ar_cat as $key => $value){
  if($key == $cat){
   echo "<option value=\"$key\" selected>$value</option>";
  }
  else{
   echo "<option value=\"$key\">$value</option>";
   } 
 }
?>
</select>

<textarea id="slogan" name="slogan" required rows="4" cols="45"><?php echo $slogan;?></textarea>

<input type="text" id="sloganurl" name="sloganurl" value="<?php echo $url;?>"/>en die roept volgend script aan:


JavaScript:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
function getslogan(){
      var cat = "cat=" + $('#sloganchoise option:selected').val();
      $.ajax({ 
        type: "POST",
        url: 'get_slogan.php', 
        dataType: 'json', 
        data: cat, 
        success: function(response){ 
          $('#slogan').val(response['slogan']);
          $('#sloganurl').val(response['url']);
        }
      });
    }
en als volgt heb je get_slogan.php

PHP:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php 
//Get records from DB matching $_POST['cat']; 

//Iterate results: 
$results = array(); 
if($resultset->num_rows > 0) { 
  while($row = $resultset->fetch_assoc()) { 
    array_push($results, $row); 
  } 
} 

// Return JSON result 
header('Content-type: application/json'); 
echo json_encode(results);Mocht mijn uitleg niet duidelijk zijn dan stel je maar vragen in de reacties en zal ik proberen mijn tekst te verduidelijken. ;)

edit:
1: Heb wegens opmerkingen in de reacties de sql-injection beveiliging toegevoegd.

edit:
2: heb code snippet vervangen door de versie van RobIII

De gewone groene mens II: Herbruikbare luiers

Door Dorgaldir op maandag 16 mei 2011 19:34 - Reacties (23)
Categorie: Groen, Views: 6.909

Gegroet aan allen die dit lezen.
Graag had ik wat uileg gegeven over uitwasbare luiers, mijn vrouw en ik hebben een zoontje dat nu bijna 3 maanden oud is op moment van schrijven (mei 2011) en zit dus vollop in de luiers. En hoewel het concept toch terug aan het keren is kent toch nog niet iedereen de mogelijkheden en dit zorgt voor een waas van mysterie... Met deze blog wil ik dus vertellen hoe wij het regelen en wat we net doen en niet doen om u zo eventueel te kunnen overtuigen om de uitwasbare luiers ook te gebruiken.

Waarom

De vraag is natuurlijk niet ‘Waarom moeten we luiers gebruiken?’ want dat lijkt me vrij duidelijk als je kinderen hebt. Maar de vraag is dus ‘Waarom moeten we uitwasbare luiers gebruiken?’

Als je bedenkt dat een kind gemiddeld 5 luiers per dag nodig heeft en dat gedurende gemiddeld 2,5 jaar geeft (5*(365*2,5)) 4562,5 luiers in totaal per kind (als eens geteld hoeveel kinderen er in je straat, dorp, provincie, ... wonen?
Als je daarbij weet dat de gemiddelde wegwerp luier 500 jaar nodig heeft om af te breken dan kan je wel een inbeelding maken van de last die dit op de natuur en onze omgeving legt.

Opties

Zoals bij vele dingen zijn ook hier weer een aantal opties, naargelang je voorkeuren en mogelijkheden zal de ideale methode verschillen. Dit is iets dat je zelf moet uitmaken wat jou het beste uitkomt.

1. Je steekt je hoofd in de grond en blijft gewoon wegwerpluiers gebruiken. Dit is de simpelste oplossing, maar getuigd niet van veel sympathie voor de natuur.

2. Je wil wel iets doen maar je ziet het niet zitten om te wassen, dan zijn er nog bio afbreekbare wegwerp luiers. Deze werken hetzelfde als gewone wegwerp luiers maar zijn uit duurzamere materialen samengesteld en kunnen gewoon met het groenafval of op de compost hoop. Er zit natuurlijk nog wel veel energie in het maken van een luier die maar voor enkele uren op z’n meest gebruikt zal worden.

3. De milieu vriendelijkste manier zijn de uitwasbare luiers. Daarover verder meer.

4. Combineren. Dit is volgens mij verruit de meest leefbare manier. Je neemt een aantal wasbare luiers, voor het dagelijks thuis gebruik, maar je houd enkele wegwerp luiers (bij voorkeur de bio afbreekbare natuurlijk) in reserve. Voor noodgevallen of als je langer van huis gaat (en dus geen tijd/kans/zin hebt om te wassen).

Dus zoals je ziet zijn er 4 opties (misschien wel meer, maar dit leken mij de meest voor de hand liggende opties). En van die 4 zijn er in mijn ogen maar 3 echte opties.


De uitwasbare luier

De uitwasbare luier van vandaag lijkt in niets nog op de oude pisdoeken die onze grootouders nog gebruikten. Het zijn echte broekjes met knippers of velcro ipv veiligheidsspelden. Tussen elk merk en elk type zijn kleine verschillen maar ik zal in grote lijnen de mogelijkheden uitleggen.

De meeste luiers bestaan uit een aantal lagen:
1. De papieren inlegger: Dit is niet noodzakelijk, maar is wel gemakkelijk om de stoelgang op te vangen en deze zo te kunnen verwijderen, zonder dat alles in het broekje zelf plakt. Deze inleggers zijn meestal bio afbreekbaar (niet allemaal dus let op als je iets koopt), sommigen zijn ook uitwasbaar, als het enkel een plaspamper was kan je sommige doekjes gewoon met de pampers mee uitwassen en hergebruiken. Dit hangt ook van merk tot merk af.
2. De katoenen inlegger: Deze zorgen voor meer absorbsie, ‘s nachts leggen wij een tweede inlegger voor nog meer absorbsie.
3. De katoenen luier: Dit is het broekje zelf, dit heeft de vorm van een gewone wegwerp luier.
4. Het waterdicht overbroekje: Dit broekje doe je over de luier om te zorgen dat het vocht niet uit de luier in de kledij van uw kindje trekt, anders kan je telkens z’n gehele outfit gaan wassen.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8810.jpg
De verschillende lagen van een luier

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8807.jpg
Een samengesteld pakketje zonder overbroekje

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8811.jpg
Een overbroekje

Je kan ook all-in-one luierskopen, dan zit de katoenen inlegger, de katoenen luier en het waterdichte overbroekje aan elkaar, waardoor je één geheel krijgt waar je enkel nog de papieren inlegger in legt.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8812.jpg
Een gesloten all-in-one luier

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8814.jpg
Een open all-in-one luier

De procedure op een een wasbare luier aan te doen is gelijk aan het vervangen van een gewone luier. Enkel moet je een beetje opletten dat de verschillende lagen niet verschuiven als je het omdoet. Mijn vrouw heeft zelfs onze luiers voorbereid in een schuif zitten. Het hele pakket (met uitzondering van het overbroekje) ligt opgevouwen klaar voor gebruik. Zo is luiers voorbereiden iets wat je maar één keer per dag moet doen zodat je de rest van de dag er gewoon een kan nemen.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8805.jpg
De schuif met stapeltjes luiers, klaar voor gebruik

Om de pampers te wassen heeft mijn vrouw volgende werkwijze aangenomen (en ik volg maar ;)):
- Onder de verschoningstafel staat een emmer met water en wat anti bacteriele zeep.
- Telkens onze kleine man een nieuwe luier krijgt word de natte luier in de emmer gedaan zodat ze kunen weken.
- Eén maal per dag steken wij de emmer met luiers in de wasmachine op een kort programma (ong. 30 min), daarna laten wij de luiers nog eens even (5 - 8 min) extra centrifugeren. Als het dan goed weer is hangen we de luiers aan het droogrek in de zon, en bij slecht weer gaan ze in de droogkast.
- Eens ze droog zijn worden ze weer gesorteerd, opgevouwen en in de kast gestoken voor verder gebruik.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8815.jpg
De emmer waar we de vuile luiers ingooien

Er kruipt dus wel een beetje werk in het gebruiken van wasbare luiers maar eens je het gewoon bent is het niets en de voordelen mogen er ook zijn.

De pampers kunnen ook uit verschillende materialen bestaan:
- Katoen:Neemt minder vocht op dan de rest maar is wel duurzaam en droogt snel. Je moet wel letten of de katoen bio geteelt is, wat niet altijd het geval is.
- Bamboe: neemt meer vocht op dan katoen maar drogen dan ook trager. Bamboe teelt is meestal milieuvriendelijk maar de productie van plant naar stof is vrij belastend.
- Hennep: Neemt het meeste vocht op van allen maar doet dit ook het traagst waardoor er lekken kunnen vormen. Het is wel qua teelt en productieproces het meest milieuvriendelijk en zeer duurzaam.
- Synthetische materialen, bv. fleece : Zijn meestal goed absorberend en snel drogend maar zijn niet milieuvriendelijk.

Voor - en nadelen van de uitwasbare luier

Voordelen:
- Het is milieuvriendelijker, je herbruikt dezezelfde luiers meermaals en beperkt zo het aantal luiers op de afvalberg. En als je nog eens milieuvriendelijke materialen kiest dan is de afbreektijd ook maar een fractie van die van gewone wegwerpluiers.
- Kinderen zijn vroeger zindelijk doordat de luier een beetje nat blijft en het kind zo de link beter ken leggen tussen plassen en een natte broek.
- Het is goedkoper, na de eerste aankoop blijven de kosten beperkt tot het wassen en drogen. Eenmaal de luiers gekocht kan je ze jaren gebruiken, en als je een beetje zorg draagt voor de broekjes kan je ze zelfs gebruiken voor een tweede kindje. Dubbel profijt dus.
- Veel gemeentes geven tegenwoordig zelf een premie voor de aankoop van uitwasbare luiers.

Nadelen:
- Het is meer werk. Wassen, drogen, vouwen,...
- Je wasmachine moet meer draaien en je verbruikt meer zeep. Maar je kan natuurlijk bio afbreekbare zeep nemen en wassen op een kort programma. Maar zelfs na de zeep en het wassen blijven herbruikbare luiers beter voor het milieu dan wegwerp.

hieronder een lijst met verschillende merken (dit is geen volledige lijst)
Popolini
Kiddybibs
Lotties
Bambino Mio
Mother Ease
Nature Babies
Bumbello
Elk merk heeft zijn verschillen in prijs en kwaliteit. (En wat voor de ene kwaliteit is kan voor de andere rommel zijn...)

Mijn ervaringen

Zelfs zonder al te weten hoe het was om ermee te werken was ik al overtuigd dat herbruikbare luiers het juiste was om te doen. Mijn vrouw wou er eerst wat meer over weten maar na wat gelezen te hebben wou ze het toch proberen. Nu gebruiken we ze al een tijdje en ze is er toch helemaal weg mee.
De eerste weken hebben we gewone luiers moeten gebruiken omdat ons zoontje wat aan de kleine kant was en zijn uitwasbare luiers veel te groot waren. Maar tegen dat hij erin gegroeid was zijn we zo snel mogelijk overgeschakeld. Wat onmiddelijk een effect heeft gehad op onze vuilbak die toch niet zo snel meer vol zat aangezien we een hele zak luiers per dag minder moesten weggooien. En ook op onze portefeuille omdat we niet elke week wegwerp luiers moesten gaan inkopen.
Het aandoen van zo’n luier leek eigenlijk vrij simpel eens je het in de vingers hebt. Waar ik in het begin op moest letten is dat alle lagen mooi op elkaar blijven liggen tot de luier dicht is. En met een wiebelende baby is dat niet altijd even simpel ;) Maar je leert er eigenlijk vrij snel mee werken. Als je een gewone luier kan aandoen is dit maar een klein stapje verder. En vrij snel komt er ook al een vorm van routine.
‘s Morgens neem ik de emmer met vuile luiers mee naar buiten en doe deze in de wasmachine op een half uurtje, als ik dan iets later naar het werk vertrek zet ik de machine nog acht minuten op centrifugeren. Later komt mijn vrouw ze dan van de wasmachine in de droogkast of aan het rek bij goed weer. Eenmaal dat gedaan is maken we van de gewassen luiers en inleggers al pakketjes die we dan op stapeltjes van drie in de schuif naast de verschoningstafel leggen. Weer klaar voor gebruik.
Onze kleine man leek ook helemaal geen last te hebben van de overstap. Hij heeft zelfs minder last van rood aan zijn billetjes sinds we zijn overgestapt. Onze man houd wel helemaal niet van een nat gevoel en wil dus sneller een nieuwe luier dan met de wegwerp variant. Maar dat is opzich geen ramp. Of er nu twaalf of dertien luiers gewassen moeten worden, wassen moeten we toch. En doordat hij sneller last heeft van een nat gevoel zal hij hoogstwaarschijnlijk sneller zindelijk zijn.

Besluit

Ik ben alleszins verkocht, de voordelen overtreffen in mijn ogen de nadelen vele malen. De voordelen voor de natuur op kop. Baby’s zullen altijd luiers moeten aandoen, het is een noodzakelijk kwaad, dus waarom proberen we het dan niet op een zo milieu vriendelijke manier als mogelijk is?

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8818.jpg
Onze kleine man met een herbruikbare luier (overbroekje moet nog gesloten worden)

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/herbruikbare%20luiers/DSCF8816.jpg
Onze kleine man met een herbruikbare luier

Hier nog enkele nuttige links:
http://www.ovam.be/jahia/Jahia/pid/831?lang=null
http://9maand.be/baby/verzorging/katoen.php
http://babyplaza.be/baby/docs/index.php?story=bb008
http://www.kaatjekatoen.nl

De gewone groene mens I

Door Dorgaldir op maandag 11 april 2011 19:31 - Reacties (4)
Categorie: Groen, Views: 1.942

Als jonge groene kempenaar doe ik mijn best om een steentje bij te dragen, zoals vele gelijkgestemden met mij. Maar hoe kan je dit nu het beste doen? In de wirwar van producten en eco-labels zijn de bomen door het bos niet meer zichtbaar. Hoe weet je nu waar je nog goed aan doet en waar aan niet? Wel ik zal in het kort even proberen uit te leggen hoe ik het doe, waarbij ik mezelf zeker niet alwetend wil wanen op dit vlak. Zie het meer als de visie van een gewone groene mens.

Producten
Iedereen koopt dagelijks of wekelijks verschillende producten en we verbruiken ze ook aan de lopende band. Om hierin te besparen kan je minder proberen te consumeren, maar dat is niet altijd evident in onze consumptie maatschappij. Maar wat als er nu eens manieren zouden zijn om aan de meeste producten te geraken op een milieuvriendelijkere manier?
Zo zijn er de bekende bio producten, deze zijn meestal iets meer in aankoop maar dat is enkel een vertekend beeld. Het “gewone” gekweekte voedsel, met pesticides en genetische manipulatie, is inderdaad goedkoper in aankoop. Maar je moet de prijs in zijn geheel nemen, de schade die aangericht word door de pesticides zullen we op latere datum moeten betalen. Bodemsaneringen, beschermingsprojecten van tegen dan bijna uitgestorven ecosystemen, stijgende kosten in de gezondheidszorg vanwege meer ziekte,...
Door meer bio producten aan te kopen help je mee deze kosten op latere datum te vermijden.
Zo zijn er veel producten waar je misschien niet direct aan denkt maar waar wel ecologische alternatieven voor zijn. Zo was ik mij met biologisch afbreekbare zeep, doen we de afwas eveneens met een biologisch afbreekbaar product, evenals de wasverzachter van ons wasmachine,... Heel veel biologisch afbreekbare producten zijn inderdaad weer iets duurder maar hier en daar beginnen er ook al budget merken op te duiken in winkelketens in België. En door meer van deze producten te kopen kun je als consument de andere producenten aanmoedigen om ook over te schakelen op milieu vriendelijkere alternatieven.

Een andere belangrijke factor zijn de kilometers die je product aflegt om tot zijn bestelling te komen. Een gadget “made in china” heeft heel wat kilometers en de bijbehorende CO2 achter de rug. De iets duurdere producten die lokaal gemaakt worden hebben in tegenstelling tot hun buitenlandse tegenhanger wel minder impact op het milieu. Zo is er wel een heel leuk label dat de laatste tijd meer en meer opduikt op voedsel. Het is zeer gemakelijk te herkennen op de producten aan de het logo met de Belgische driekleur, met dit label ben je niet alleen zeker dat je de lokale economie steunt maar ook dat je eten minder CO2 heeft geproduceerd om van producent tot consument te geraken.

En als laatste onderdeel van de producten zou ik het graag ook even over de verpakking hebben. Dit is spijtig genoeg iets waar we weinig aan kunnen doen. De bedrijven pakken nu eenmaal hun producten goed graag in. Maar je kan altijd kijken of je geen ander pak koeken vind met minder verpakking. Het enige wat we hier kunnen hopen is dat de bedrijven hier snel een trend in gaan vinden om minder en milieuvriendelijkere verpakkingen te voorzien.
Maar ik probeer toch altijd mijn best te doen om minder te verbruiken door niet altijd een zakje te nemen in de winkel als ik enkel een brood heb en maar honderd meter moet wandelen. Denk maar “alle beetjes helpen” want het is de waarheid.

Transport
Een zeer vervuilende sector is transport, en spijtig genoeg is dit ook een van de belangrijkste sectoren in ons land. Maar weer hier is “Alle beetjes helpen” mijn gouden regel. Persoonlijk heb ik geen rijbewijs, en ik ben ook niet van plan deze in het kort te halen. Ik verwacht niet dat iedereen zo’n drastiche maatregelen neemt maar er zijn wel een aantal dingen die iedereen kan doen.

Wandelen is een van de eerste dingen die we leren, dus aangezien onze jarelange ervaring hierin zou je denken dat de meeste mensen hier ten volle gebruik van maken maar niets is minder waar. Mensen nemen de auto of hun brommer voor de minste afstanden. Als ik in het centrum van mijn dorp moet zijn neem ik zelfs soms de fiets niet eens. Niets is ontspannender als een goede wandeling, is het nu in het bos, een dorp of de grote stad, een wandeling daar knapt iedereen van op. En dit is een prachtige manier om kleine boodschappen te doen in je leefomgeving.

Dan hebben we natuurlijk de fiets, nog steeds de beste manier om menselijke kracht om te zetten in snelheid. Met een goede fiets geraak je heel ver. Zoals ik al zei heb ik geen auto maar ik heb wel drie fietsen: een gewone fiets, een bakfiets en een vouwfiets. Voor elke situatie het gepaste materiaal. De gewone fiets brengt mij tot bij de meeste van mijn familie, op café in het weekend en op afspraken door de week, de bakfiets helpt mij bij de boodschappen, in mijn bak kan ik 120kg laden dus dat zijn al heel wat boodschappen. En uiteindelijk de vouwfiets, die mijn mobiliteit vergroot als ik op verplaatsing ben met het openbaar vervoer.

En dan hebben we als laatste het openbaar vervoer, de trein, de tram en de bus. Deze diensten worden ons aangeboden aan redelijke prijzen (vergeleken met sommige andere landen in West-Europa) dus je kan er dan evengoed gebruik van maken. Mijn jaarlijks busabonnement laat mij toe naar vele plaatsen te gaan. Je bent natuurlijk niet even mobiel als met de auto maar niemand heeft ooit gezegd dat onze planeet redden zonder moeite ging verlopen.

Steun van je overheid
Ookal zijn er meer dan genoeg redenen om voor een groenere manier van leven te kiezen toch heeft de overheid verschillende maatregelen genomen om de bevolking hier meer in te steunen. De allombekende subsidies voor zonnepanelen en isolatie zijn daar een vorm van. Maar soms heeft je gemeente bepaalde initiatieven, deze zijn natuurlijk gemeente afhankelijk en kan ik niet allemaal weten. Maar een voorbeeld uit mijn gemeente is dat wij de factuur van onze herbruikbare luiers kunnen binnenbrengen en daar krijgen we een deel van terug. Hier zie je dit fenomeen ook weer, een baby produceerd ongeveer een ton aan wegwerpluiers. Wij hebben gewoon enkele tientallen wasbare luiers gekocht, wat in start aankoop wel duurder is, maar uiteindelijk goedkoper uitkomt, waarmee we dus die ton afval vermijden. De pampers zijn dan ook nog herbruikbaar voor een volgende kind, waardoor je pamper aankoop bij een tweede kind beperkt blijft tot het vervangen van de enkele echt kapotte pampers. We hebben dus een financieel voordeel en een milieu voordeel (en ja we wassen de pampers met bio afbreekbare zeep om daar de vervuiling ook te beperken) en daarbovenop geeft de gemeente ons een soort bonus om een groene beslissing te nemen. Best kan je eens in je eigen gemeente horen welke nuttige initiatieven ze daar hebben.

App inventor voor android: een eerste kennismaking

Door Dorgaldir op woensdag 1 september 2010 09:55 - Reacties (7)
Categorie: Android, Views: 4.952

Tot mijn groot spijt heb ik nog niets constructiefs kunnen doen aan de media organizer waar ik het in mijn vorige post over had, maar dat wil niet zeggen dat ik stil heb gezeten.

Ik heb me een tijdje geleden aangemeld voor de app inventor van google. Na een tijdje kreeg ik toegang en enkele dagen geleden heb ik me erachter gezet om er eens iets mee te doen.
De app inventor
De app inventor is een innovatieve tool waar je op een simpele wijze applicaties mee kan maken voor je android toestel.
In je browser krijg je een "toestel" waar je gewoon elementen naartoe kan slepen, zoals textvakken, labels, buttons, en dergelijke. Van deze elementen kan je dan verschillende properties aanpassen op een zeer simpele wijze.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/appinventor1-kl.png

Na wat prutsen en uitzoeken was ik hier vrij vlug mee weg, ik vond het persoonlijk heel intuitief werken.

Als je een layout hebt en je wilt verdergaan naar de codering van je programma dan ga je naar de "Blocks editor" zoals het genoemd word.
Om hier je programma te laten werken heb je geen uitgebreide kennis van programmeren nodig maar wat basiskennis van pseudo code oid kan zeker geen kwaad aangezien je de logica nog wel steeds moet snappen en kunnen produceren.
Maar verder moet je je hier geen zorgen maken over case sensitivity aangezien je niet echt zelf code moet schrijven. Want zoals de naam doet vermoeden word hier met blocks gewerkt.
Elk element dat je aanmaakt, elke logische bewerking die de app inventor kent, hebben allemaal een block gekregen met een bepaalde vorm en kleur. Eenmaal daar word het puzzelen.

Je neemt bv het blok screen1.initialize en plakt daaronder wat je wil dat je programma doet, een if-else statment bijvoorbeeld.

http://i61.photobucket.com/albums/h66/galen_nick/appinventor2-kl.png

Mijn eerste indrukken
Zoals al vermeld vind ik het zeer intuitief werken, het is een proper programma dat doet wat het moet doen. Je leert vrij snel hoe je ermee moet werken en op vrij korte termijn (lees een dagje ofzo) kan je vrij goede programma's knustelen.
Ik ben tijdens mijn testperiode ook even geprobeerd om de media organizer een vorm te geven via de app inventor. Binnen de korste keren kon ik een naam van een medium opslaan in een database en deze lijst terug laten ophalen. Daar heb ik bij gelaten omdat er dingen zijn die ik in de media organizer wil plaatsen die via de app inventor niet mogelijk zijn. Misschien komen de functionaliteiten die ik nodig heb nog wel maar zoals wel meer bij google is de app inventor nog in bèta fase.
Daarna heb ik een app gemaakt met daarin een lijst met willekeurige strings en geprobeerd een zoekfunctie te maken. Na wat puzzelen had ik vrij snel gevonden hoe dit werkte.
Ik ga hier geen tutorial van maken en uitleggen hoe ik het gedaan heb want er zijn genoeg tutorials te vinden op het net, zelfs bij de app inventor zelf. Dat is ook iets waar ik zeer tevreden over ben, er zit bij de app inventor een "learn" deel waar zo goed als alles dat je moet weten over de inventor instaat.
Voor de geïnteresseerden: klik

Testen
Om je applicatie te testen kan je je toestel connecten met je pc of gewoon de inventor een QR-code laten generen waarmee je de zelfgemaakte applicatie kan downloaden naar je toestel. Je kan het ook de source van je applicatie downloaden naar je pc en deze delen met collega's en/of vrienden waarna zij deze kunne uploaden in hun eigen account van app inventor.

Enkele dingen die ik mis
Het eerste wat ik miste was de mogelijkheid om van scherm te wisselen, je hebt screen1 maar je kan geen screen2 maken en daartussen wisselen. Hier kan je rondwerken en met de visibility van screen arrangement elementen spelen.
Je neemt gewoon een screen arrangement, plaats daar je andere elementen in en geeft deze visibility true bij opstarten, je maakt een ander screen arrangement met elementen en zet de visibility op false bij opstarten en wisselt deze gewoon.
Ik vind het geen mooi programmeer werk en hoop dat dit nog veranderd in de toekomst.

Je kan ook je elementen niet altijd plaatsen zoals je zelf wil, met een tablearrangement kan je wel een beetje plaatsen maar je kan de kolommen ook geen breedte van bv 25% geven, enkel automatisch, volledige breedte of een fixed value. Iets wat wel eens tot frustratie kan leiden als je echt wil dat iet op DIE bepaalde plaats staat en dat dus gewoonweg niet lukt. En ik maak echt niet graag gebruik van die fixed value omdat sommige toestellen een andere resolutie of schermgrootte hebben.

Verder kan je gewoonweg niet alle programmatorische logica invoegen die je wilt, omdat je beperkt bent door de blocks die je hebt. Wat volgens mij ook niet kan is om een broncode te onttrekken waar je wel in kan gaan programmeren. Iets wat op zich handig kan zijn, dan kan je de layout en de simpele logica vrij snel maken in de app inventor, je broncode opvragen en in je favoriete programmeer programma laden waarna je de meer ingewikkelde functies zou uitwerken. Maar dit is volgens mij nog niet mogelijk, mocht dit wel zo zijn mag je mij dat altijd laten weten :p

Besluit
Als je niet te veel van programmeren kent of gewoon op een simpele manier een simpele app wil maken voor je android is de app inventor zeker een aanrader (link) maar als je echt goede apps wil maken zal je toch nog moeten leren programmeren ;)

Ik hoop dat jullie iets gehad hebben aan mijn uitleg, ik heb er allesinds een leuke ervaring aan over gehouden om de inventor te testen en erover te schrijven.